Foto: SVT / TT

Så fick polisen fast den misstänkta människohandlaren

Uppdaterad
Publicerad

För att komma åt människohandlarna krävs ett gediget polisarbete som ofta tar lång tid. En av de som jobbat med det misstänka kopplerimålet som nu tas upp i tingsrätten är kriminalkommissarie Lars Svensson som är utredare på grova brott.

Det hela började med ett bråk på en adress i Västerås 2018. Där börjar hela historien nystas upp mot den man i 40-årsåldern som nu misstänks för människohandel och grovt koppleri. Samma man greps två gånger under 2018 misstänkt för koppleri, men utredningarna lades ner mot honom när det inte fanns tillräcklig med bevis.

Till våren 2019 så började dock polisen spana på den misstänkta mannen igen. Då kunde de bland annat se att mannen reste fram och tillbaka till Rumänien flera gånger. Med sig tillbaka till Sverige hade han olika kvinnor.

I augusti 2019 griper polisen mannen igen och den här gången har man tillräckligt med bevis för att väcka åtal. Det krävs dock mycket av en utredning kring människohandel.

– Dels att vi har genomfört ett bra arbete på fältet med bra dokumentation. Det är också bra om som i det här fallet att vi har lägenheter där man har tagit emot sexköpare. Det allra viktigaste är dock att de som varit utsatta för människohandeln finns med i utredningen och känner sig trygga att berätta. Många gånger är de väldigt rädda och väldigt utsatta, säger Lars Svensson.

Den misstänkta mannen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.