Foto: Robert Gustavsson/SVT

Eget spa till insekterna – så här gör du

Publicerad

Bin och insekter har det kämpigt och än värre är det när det är värmebölja. Här får du ett tips hur du hjälpa dom på traven. Bygg ett eget insektsspa och ge insekterna en möjlighet att få i sig vätska när det är en torr sommar.

När det går lite trögt för insekterna att hitta mat, vatten och partner kan vi människor faktiskt hjälpa till, även på en liten villatomt.

– Du kan göra om en del av gräsmattan så den får ängskaraktär, låta växterna växa och låta  bli att klippa gräset där, säger David Söderblom-Tay, biolog Västerås stad.

Kan man göra något mer?

– Man kan även ha död ved som man borrar hål i på sin tomt. Om det är bin vi pratar om så lägger de ägg i de här gångarna i veden. Eller så kan man anlägga en liten sandhög där det finns många arter som också lägger sina bon där.

I klippet får du se hur du enkelt fixar ett eget spa till insekter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.