Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så gick det i kommunvalet i Västerås – förhandlingar väntar Foto: SVT

Så gick det i kommunvalet i Västerås – förhandlingar väntar

Uppdaterad
Publicerad

När nästan alla röster räknats i kommunvalet i Västerås går att konstatera en knapp fördel för det sittande kommunstyret. Samtidigt är mycket ännu öppet, då flera partier inte har bundit sig till några samarbeten efter valet.

Nu väntar förhandlingar och slutgiltlig rösträkning innan det blir klart vilka som ska styra Västerås.

De tre största partierna får stärkt mandat i valresultatet för Västerås kommunfullmäktige 2022. Både Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokrarna växer, medan de mindre partierna står still eller tappar väljarstöd.

Sämst val gör Liberalerna, som förlorar tre mandat jämfört med valet 2018.

Kan ändå avgöra Västerås styre

Trots att Liberalerna i Västerås gör ett svagt val har de ändå chansen att avgöra vilket politiskt block som ska styra Västmanlands residensstad framöver. Liberalerna i Västerås är öppna för att förhandla med både de borgerliga och de rödgröna, och då valresultatet är ytterst jämnt kan deras fyra mandat bli avgörande.

I klippet kommenterar Moderaterna, Socialdemokraterna och Liberalerna kommunvalet i Västerås.

När artikeln publicerades hade 97 procent av rösterna räknats. Här finns det senaste resultatet för kommunvalet i Västerås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet