Chefen på kvinnokliniken i Västerås om uteblivna förlossningsmiljonerna: ”Hade kunnat göra mer tidigare”

Publicerad

Riktade statliga bidrag har varit en förutsättning för att minska andelen svåra bristningar de senaste åren på förlossningen vid Västmanlands sjukhus i Västerås, enligt klinikchefen.

Men om de hade fått del av mer pengar för flera år sedan hade arbetet kunnat påbörjas tidigare.

De senaste året har antalet svåra bristningar vid förlossning med sugklocka minskat på förlossningen i Västerås, från tidigare hela 16 procent 2020 till 8,7 procent året efter, enligt data som kliniken har rapporterat in till nationella register.

Joakim Samuelsson, verksamhetschef på kvinnokliniken, menar att de riktade stadsbidragen har varit en förutsättning.

Vården – Val 2022

– Det är tack vare den statliga satsningen som vi har kunnat utbilda vår personal och fått så goda resultat så snabbt, säger han.

Andelen mammor som får svåra förlossningsbristningar, grad 3 och 4, är högre i Västmanland än i riket om man jämför åren 2016–2020. Runt 3 procent fick svåra bristningar här under fyraårsperioden.

I klippet hör du vad kvinnokliniken hade gjort om de fått ta del av mer pengar tidigare.

Bristningar grad 3 och 4

De allvarligaste bristningarna kallas också sfinkterruptur eller sfinkterbristning. Sfinkterbristning grad 3 innebär att ändtarmsmusklerna brister vid förlossningen. Sfinkterbristning grad 4 innebär att både ändtarmsmusklerna och tarmväggen brister.

Från 2016 till och med 2020 fick i genomsnitt 2,7 procent av alla kvinnor som födde vaginalt i Sverige en bristning grad 3 eller 4. För förstföderskor är risken något högre. Under samma period fick i genomsnitt 4,8 procent av alla förstföderskor som födde vaginalt en svår bristning.

Källa: Eva Uustal, överläkare Universitetssjukhuset i Linköping, bäckenbottenutbildning.se, Medicinska födelseregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet