Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kan bli tydligare och mer tillgängligt”, säger Erika Flygare, planarkitekt på Västmanland-Dalarnas miljö- och byggförvaltning. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Så kan Norberg bli ännu mysigare – färre parkeringar och ”kravallstaket”

Uppdaterad
Publicerad

Generationsparker, mindre biltrafik och mer grönska och konstverk. Det och mycket mer föreslås i det idéprogram som tagits fram för Norbergs centrum.

– Jag tror det kan bli tydligare, mer tillgängligt och ännu mer trevligt, säger Erika Flygare, planarkitekt på Västmanland-Dalarnas miljö- och byggförvaltning.

Det började med en medborgardialog redan 2021, och sedan dess har arbetet pågått i bakgrunden. Efter pandemi, svinpest och personalrotation har nu idéer från allmänheten och olika instanser sammanfattats av Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning i ett program om centrums framtid. Ett idéprogram som nu ska ut på samråd.

Och det är många idéer som punktas upp i det dokument som än så länge inte har röstats igenom av de folkvalda i Norberg. Planarkitekten berättar att en stor anledning till att idéprogrammet tagits fram är för att underlätta för politikerna.

– När det kommer förslag från allmänheten har kommunledningen känt att det har varit svårt att ge ett svar. Att ”om vi genomför vi det här, då kanske vi förstör en helhet på sikt”.

Skrovlig gatusten och kravallstaket

Bland de hetare frågorna finns att få bort en del av parkeringarna. Många tycker att de idag dominerar för mycket vid torget och den före detta taxistationen.

– Man har diskuterat tillgängligheten i centrum. Det är höga kanter, lite skrovlig gatusten, det finns en otydlig korsning utanför konditoriet. Många tycker det är fult med ”kravallstaket” vid busstorget, och ser en outnyttjad potential längs Norbergsån.

Se mer om det aktuella förslaget för Norbergs centrum i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.