Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka droger används mest i Västerås? SVT Nyheter har testat avloppsvattnet – och vet svaret. Se mer i videon. Foto: SVT/TT/Storyblocks

Så mycket knarkar Västerås – SVT har testat avloppsvattnet i pulverstaden

Uppdaterad
Publicerad

Det används mycket narkotika i Västerås. Det visar avloppsprover som SVT Nyheter Västmanland tagit under en vecka.

Proverna visar vilka typer av droger som är vanligast – och hur många doser som togs.

En vanlig vecka tar polisen runt tjugo personer i Västmanland med narkotika på sig för eget bruk, enligt BRÅ. Men SVT:s mätningar av avloppsvattnet visar att det bara är toppen av ett isberg.

I slutet av mars lät SVT Mälarenergi ta stickprover på avloppsvatten vid Kungsängsverket, där allt vatten från avloppsnätet i Västerås kommer in.

Testen lämnades sedan på analys i ett labaratorium. Resultaten visar på en omfattande droganvändning i ”pulverstaden” – smeknamnet från 60-/70-talet som uppkom på grund av den stora tillgången på amfetamin.

– Det stämmer med den bild som vi har, att cannabis och kokain är väldigt vanligt, säger Per-Erik Lundberg, poliskommisarie i Västerås.

Vanligaste drogerna, antalet doser och värdet i pengar – i klippet ovan visas resultaten av SVT:s avloppsmätningar.

Drogjakten startar i Västerås avloppssystem – så gjorde SVT jobbet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med SVT:s reporter Maja Tengnér i arbetet från test till svar på vilka droger som är vanligast i Västerås. Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Avloppsproverna togs från Kungsängsverket i Västerås, 22-29 mars 2023. Analysen utfördes av labaratoriet RISE i Södertälje.

Med hjälp av data om vattenflöde och antal uppkopplade personer kunde de göra antaganden om hur mycket narkotika som har använts.

För att räkna ut hur mycket pengar narkotikaförsäljningen drar in har vi använt data över gatupriser på narkotika från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. Det är beräknat på 2020 års prisnivå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drogmätningen i Västerås avloppsvatten

Mer i ämnet