Foto: TT

Så pratar du med din tonåring om alkohol inför skolavslutningen

Uppdaterad
Publicerad

Så här i skolavslutningstider tror nio av tio tonårsföräldrar i länet att det är vanligt att minderåriga dricker alkohol, det visar en undersökning som IQ har gjort.

Samtidigt är det bara två av tio föräldrar som tror att just deras tonåring ska dricka.

– Man förväntar sig inte att ens barn ska göra vissa saker och att de väljer det som är bäst för dem. Nu är det inte riktigt alltid så för det finns andra krafter som påverkar, säger Lena Nyman, ANDT-samordnare på länsstyrelsen i Västmanland.

Studenten Västerås 2019

Viktigast är enligt Lena Nyman att som förälder prata med sin tonåring om alkohol. Inför skolavslutningar kan det också vara bra att få veta vad som är tänkt, vad de ska göra och vilka som ska vara med.

– Man får kanske också göra sig beredd på att man kan behöva stötta lite under kvällen om det händer någonting. Prata gärna även innan vad du förväntar dig som förälder av barnet, säger Lena Nyman.

Så pratar du med din tonåring om alkohol

  1. Visa att du bryr dig.
  2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut.
  3. Hjälp till att säga nej.
  4. Håll kontakten.
  5. Kom överens med andra föräldrar.

Källa: IQ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studenten Västerås 2019

Mer i ämnet