Så ska kyrkorna locka fler

Publicerad

Med gospel, ungdomsarbete och lokala aktiviteter ska fler lockas till församlingarna.

Nästa år ska Västerås kyrkor profileras hårdare. Efter nyår slås flera pastorat inom Svenska kyrkan i Västerås ihop till ett.

Prästen Jerker Alsterlund, som lanserade drive-in bröllop under Power Meet-veckan, är en av hjärnorna bakom initiativet till hur man ska få fler att komma till kyrkan. Och det ska ske genom att församlingarna profilerar sig olika och att gudstjänster inte alltid hålls på söndagar.

– Det är inte lika mycket folk som går på gudstjänster på söndagar men där det funkar där utvecklar vi det och där det inte funkar utvecklar vi andra saker. Så målet är att bli mer profilerade, så gillar man gospel ska man få det stuket. Vi försöker profilera olika stadsdelar i Västerås att möta olika människors behov, Jerker Alsterlund.

Måste bredda sig

Kyrkan ska marknadsanpassas, kan man säga så?

– Ja, kanske. När jag var liten och man skulle köpa cykel då fanns det ett par sorter. Det kanske är så med gudstjänstlivet också, vi måste bredda så att människor kan känna igen sig både i uttryckssätt och så där, det behövs flera varianter, säger han.

Den här nya planen att kyrkan i Västerås ska bli som ett smörgåsbord med något för alla, vad tror du om det?

– Om man är mer av en traditionell, vill gå på högmässor då håller man sig kanske till de kyrkor som firar högmässor, vilket vi här i Önsta gryta kyrka inte gör till exempel så att man vet var man kan vända sig för att gå på de olika gudstjänsterna och mässorna, säger Sofia Svensson.

Vill att folk ska upptäcka

– Jag tror att vi måste få människor att förstå att det finns en större variation i kyrkan än vad fördomarna säger. Och man kan hitta kanske fördomar i kyrkan men man kan hitta mycket annat också och det vill vi att folk ska upptäcka, säger Jerker Alsterlund.

Mikael Thorgren håller med.

– Jag hoppas  att man får ut det budskapet att vi har lite olika profiler. Och sedan tror jag att de här nya församlingsråden som kommer att bildas i församlingarna med mera lekmannainslag kommer att öka bredden på församlingarna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer