Så ska Västerås bli gurkstaden – igen

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska alltså Västerås bli gurkstaden igen, om stadsodlarna själva får bestämma. På Prästgatan i centrala Västerås odlas nämligen just nu gurkor.

– Vi ville ta tillbaka gamla Västerås odlingen, det känns som en gurkstad och vi vill återuppta det helt enkelt, säger Bodil Åsberg, stadsodlare. 

Förutom gurkan så odlas även bland annat tomater, potatis, sallad och spenat. Men det är just gurkan som ska symbolisera Västerås, tycker dem.

– Sist det odlades gurkor i Västerås var på 30-talet men det hela började redan på 1700- talet då hade man gurkorna hemma i trädgården. Då exporterades även gurkan till bland annat Stockholm, man syltade in och saltade in gurkor för att kunna ha de kvar över vintern, säger Bodil Åsberg.

Stadsodlarna tycker att Västeråsgurkan är ett bra varumärke som borde komma tillbaka.

– Det är inte så svårt att odla gurkor. De behöver mycket näring, sol och tar mycket plats. Det är viktigt att komma ihåg, säger Bodil Åsberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.