Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann-Sophie Sund, projektledare på Visit Västerås, och Brandon Wade, säkerhetsstrateg på Västerås stad, berättar om hur staden ska trygga säkerheten på årets Cityfestival. Foto: Ida Skyttberg/SVT

Säkerheten för unga i fokus på Cityfestivalen i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

I år kommer Cityfestivalen i Västerås att vara välbesökt. Biljetterna är i det närmsta slutsålda och ställer krav på säkerheten. Arrangörerna är särskilt noga med att de unga besökarna som kanske besöker festivalen för första gången ska känna sig trygga.

Cityfestivalen arrangeras i år för första gången på tre år. Man hade 290 000 besökare 2019 och säkerheten är därför en central fråga. Biljetterna är i det närmsta slutsålda i år och många unga kommer att få uppleva konserter och festivalstämning för första gången på länge. Att fler unga besöker festivalen ser man på med glädje, men även genom att förbereda säkerheten för dem.

Detta sker bland annat genom att Dare to Care, som är en satsning från RFSU och Svensk Live, deltar på festivalen. Dare to Care lanserades 2018 och handlar bland annat om att finnas på festivaler och konserter för att motverka sexuella övergrepp. Man vill diskutera samtycke och även utbilda besökarna om att vara en aktiv åskådare och ingripa om man ser att ett övergrepp är på väg att ske.

Cityfestivalen i Västerås

– Det som är nytt i år är att vi jobbar mer förebyggande. Vi har jobbat med dessa frågor med Länsstyrelsen Västmanland tidigare både vid planeringen och på plats, men nu utökar vi det, säger Ann-Sophie Sund, projektledare på Visit Västerås.

Finns det något som indikerar att problem kan uppstå på Cityfestivalen?

– Det är inte fler incidenter eller så som uppstår jämfört med andra evenemang, men däremot är det många människor, många unga människor, samlade på en liten yta, och därför är dessa trygghetsfrågor viktiga för oss, säger Ann-Sophie Sund.

– Det finns cirka 50 personer som enbart arbetar med trygghet och säkerhet på festivalen, säger Brandon Wade, säkerhetsstrateg på Västerås stad.

Under Västerås Cityfestival arbetar ett 20-tal ordningsvakter och ett antal patrullerande första hjälpen-grupper på området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cityfestivalen i Västerås

Mer i ämnet