Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver skolor även utanför Sala stad”, säger Anders Wigelsbo (C). Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Sala behåller och bygger nytt – istället för att stänga fyra skolor

Uppdaterad
Publicerad

Fyra skolor och två förskolor behöver stängas enligt skolkontoret. Men politikerna går sin egen väg. Åby skola ska bli kvar, Varmsätras nya kommer byggas. Dessutom ska Kila och Hedens skolor slås ihop och bilda en ny skolenhet. I Sätrabrunn.

– Det är ett förslag som är väl genomtänkt och som pekar ut riktningen för hur vi vill att Sala ska utvecklas, säger Anders Wigelsbo (C), skolnämndens ordförande.

Eleverna blir färre, flera skolor har stora renoveringsbehov och det är ont om pengar i skolbudgeten. Till följd av det, och för att höja kvalitén i skolorganisationen, föreslog Salas skolkontor att Kila skola, Åby skola, Hedens skola och Varmsätra skola skulle läggas ner. Det gällde även Salbo förskola och Åby förskola.

Men på onsdagens presskonferens kom ett annat besked från skolpolitikerna. Nästa vecka kommer politikerna besluta om att slå ihop Kila och Hedens skolor till en ny i Sätrabrunn. Och att behålla resten av skolorna.

– Vi har tittat på den utveckling vi tror på och som är önskvärd. Vi behöver skolor även utanför Sala stad för att hela kommunen ska kunna fortsätta utvecklas, säger Anders Wigelsbo (C), skolnämndens ordförande.

Enligt skolnämndens ordförande är det en möjlig prioritering tack vare att man fram till 2027 kommer ha utökat skolnämndens budget med över 100 miljoner kronor. Det genom en omprioritering i kommunens budget, där man nu räknar utifrån en modell som utgår från vad verksamheterna bör kosta.

I inslaget motiverar skolnämndens ordförande Anders Wigelsbo valet att inte stänga landsbygdsskolorna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi trivs och mår bra här”. I klippet berättar lärarna Susanne Borg och Pernilla Trumfmyr hur de tänker och känner kring förslaget att stänga Kila skola. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

SKolförslagen i Sala:

Skolkontoret i Sala kommun har gjort en utredning för att ta fram en bättre skolorganisation. Förslaget skulle innebära att fyra skolor och två förskolor skulle läggas ner.

Det handlar om Kila skola, Hedens skola, Åby skola och Varmsätra skola, samt Åby förskola och Salbo förskola.

Nu vill Salas politiska styre behålla skolorna i Varmsätra och Åby, samt slå ihop Hedens och Kilas skolor i en ny skolenhet i Sätrabrunn. Samtidigt vill man undersöka möjligheterna att få någon annan än kommunen att driva Salbos förskola.

Vidare kommer man ta fram en ny plan på hur Sala tätorts förskolor ska anpassas utifrån det minskade barnantalet, planera för en mer tillgänglig elevhälsa och utreda om det behövs en resursskola för att möta elever med NPF-diagnoser som blir fler.

Beslut tas av skolnämnden den 18 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.