Allt fler tjejer bojkottar luciatävlingar Foto: Henrik Montgomery/TT

Sala en av få kommuner som har Luciatävling

Publicerad

Traditionella Luciatävlingar har blivit allt svårare att genomföra de senaste åren då få söker till tävlingarna. I Sala har man dock fortsatt traditionen medan Arboga gjort om tävlingen till en lottning.

Allt fler städer har svårt att genomföra traditionella luciatävlingar då allt färre tjejer väljer att söka till tävlingen. Flera städer och organisationer har behövt lägga ner eller göra om sina tävlingar då man inte fått fram tillräckligt många kandidater.

Sala har kvar traditionen

I Sala hade man i år en mindre kris då få tjejer sökte till tävlingen men efter att annonserat på sociala medier och i lokaltidningen så fick man ihop tillräckligt många kandidater. Sedan en tid tillbaka så har bilder på kandidaterna suttit uppe i affärer i Sala samt varit med i lokaltidningen.

– Man har kunnat rösta sen en tid tillbaka och imorgon så stänger vi röstningen. I söndags så hade vi en presentation av kandidaterna på torget och det var mycket folk som kom. Men det var till en början få som sökte. Det kanske inte är coolt att vara Lucia längre, säger Thorsten Eriksson, luciageneral i Lions Sala.

Arboga bytte till lottning

I Arboga har man också haft få som sökt till Lucia men har sedan två år tillbaka gjort om så att istället för att en av kandidaterna röstas till att bli Lucia så lottar man istället.

– Vi ville få bort fokusen på skönhet och visa allas lika värde. Vi tycker det här är en fin tradition och vill ju inte vara förknippade med en skönhetsstävling. Vi fick lite fler sökande men annars har vi ett samarbete med kyrkan så att vi alltid får ihop ett tåg, säger Bo Fried, ordförande för aktivitetskommiten i Lions Arboga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer