Foto: TT

Salberga JO-anmäls i hettan

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen har fått in tre anmälningar mot anstalten i Salberga, som enligt anmälarna har lokaler som saknar en fungerande luftkonditionering.

En intagen på Salberga har JO-anmält anstalten då han anser att lokalerna är för varma för att arbeta i. Han beskriver hur luftkonditioneringen har slutat fungera i hallen där de intagna arbetar, och temperaturen i lokalen nu ligger på 27 grader.

Personen skriver i sin anmälan att han anser att det är inhumant att arbeta under sådana förhållanden och att de intagna har som val att stanna i hallen och jobba, eller att få arbetsvägran.

Salberga har fått in ytterligare två JO-anmälningar angående de varma lokalerna ifrån två utomstående personer med anhöriga inne på anstalten. Där handlar det om att det är för varmt i cellerna under natten där de intagna tillbringar tolv timmar i sträck. Enligt anmälan kan det vara mellan 30 till 35 grader, vilket gör det omöjligt att sova. De intagna ska heller inte få ha fläktar på sina rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.