Foto: Melker Blomberg/SVT

Samernas historia ska synliggöras

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen presenterades en ny hemsida på Västmanlands läns museum. Hemsidan handlar om samernas liv och historia i Mellansverige och ska hjälpa till att sprida kunskap.

En ny hemsida ska nu synliggöra samerna i Mellansverige. Hemsidan lanserades på Västmanlands museum idag och den ska hjälpa till att sprida kunskap om samernas liv i länet.

Utöver det ska den innehålla ett urval besöksplatser och information om det samiska kulturarvet i Mellansverige.

– Vi vet väldigt lite om samernas historia i de här delarna av landet och vi upptäckte att det finns så mycket som är okänt eller bortglömt. Det är därför vi startade projektet och byggde upp den här hemsidan, säger länsmuseichefen Carl-Magnus Gagge.

Projektet är ett samarbete mellan länsmuseerna i Dalarna, Gävleborg och Västmanland.

– Vi hoppas på att det här projektet engagerar folk, att fler hjälper till för att kunna uppnå en sådan fullständig bild på samernas historia i Mellansverige som möjligt, säger museichefen Carl-Magnus Gagge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.