Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet när naturvårdshandläggare Henrik Sundberg på Länsstyrelsen berättar om sandsluttningarna som skapats för att gynna vilda bin. Foto: SVT

Sandsluttning ska locka vilda bin på Björnön i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

På Björnön, i den södra delen av naturreservatet, har gräs och jord skrapats bort sedan förra året. Allt för att insekterna ska få bättre förutsättningar att leva och föröka sig. Och nu börjar vilda bin att hitta hit.

– Det finns några bin som flyger över, men hittills har vi inte sett jättemycket kolonisering. Det kommer säkert att ta ett år till innan det kommer fler insekter, säger Henrik Sundberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen. 

Enligt honom är målet med arbetet på sandsluttningarna att gynna pollinatörer och den biologiska mångfalden i stort. 

– Ett bi är en mycket viktig komponent bland de pollinerande insekterna. Det finns andra insekter som pollinerar också, men vilda bin är mer effektiva och för nästan allt vi äter behövs pollinering, säger Henrik Sundberg.

Underlättar reproduktionen

Miljön som skapas med sand är varm och gör att vilda bina alltid kan hitta någon plats att bo. Den högre temperaturen underlättar också reproduktionen. 

– Det finns andra bin som är mer väderberoende. När det är lite kallt, håller de sig i sina bikupor och äter i sina förråd. Men de vilda bina är mer ute och har inte förråd, de är extra viktiga för att de letar efter mat oavsett väder, berättar Henrik Sundberg.

I klippet: Så ser det ut i sandsluttningarna på Björön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.