Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till den nya fabriken i Hallstahammar där de tillverkar klimatsmart betong. Foto: Gulistan Kavak

Satsning på klimatvänlig betong ska ge 40 nya jobb i Hallstahammar

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen invigdes en 8 000 kvadratmeter stor väggfabrik i Hallstahammar, som tillverkar mer klimatsmart betong än tidigare. Runt 40 arbetstillfällen väntas skapas.

Bakom satsningen står företaget Byggelement som har sin bas i Ängelholm. Grundidén är att ersätta en del av betongen med alternativa bindemedel, eftersom just betong är en stor klimatbov. Genom att till exempel använda armering av återvunnet stål och grön el i fabriken vill man på så sätt göra ännu mer klimatsmart betong.

– Vi försöker också lasta beställningar på tåg när det är möjligt, säger Tobias Rönje, vd för Byggelement.

Väggar till bostäder

I Hallstahammar kommer man att producera betongväggar till exempelvis bostäder och kommersiella fastigheter. Sanden och gruset som betongen är gjord av kommer ifrån Hallstahammar och stålet kommer ifrån Köping med tåg.

– Så det är nära och bra. Den geografiska placeringen gjorde att vi valde just Hallstahammar. Vi ville ligga i Mälardalen där det byggs mycket, säger Tobias Rönje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.