Foto: Madeleine Longo/SVT

Se upp med leksakerna

Uppdaterad
Publicerad

Under Västerås Cityfestival är det bra att vara extra uppmärksam på leksakerna som säljs på marknaderna. Västerås stads konsumentjuridiska rådgivare varnar och gör kontroller.

Det är viktigt att man som förälder är medveten om att inte alla leksaker som säljs är kontrollerade. Små barn undersöker ofta leksaker med munnen.

Därför är det viktigt att kontrollera att det inte lossnar smådelar från leksaken som barnet kan svälja. Man bör inte ge barn små bollar eftersom de kan lägga sig som ett lock och täppa till luftvägarna.

Stoppar leksaker i munnen

Under Västerås Cityfestival görs kontroller av Västerås stads konsumentjuridiska rådgivare.

-– Vi jobbar förebyggande, eftersom små barn inte ska stoppa in någonting i munnen, säger Tommy Hultman, som är konsumentjuridisk rådgivare i Västerås.

Först och främst besöker de knallarna och får en överblick kring vad som säljs och så uppmanar de att ha en skylt med namn, adress och telefonnummer.

Magneter är livsfarliga

De leksaker som kan vara farliga är starka magneter om barnet råkar svälja en. Hamnar de i magen tillsammans med ett annat magnetiskt föremål kan de orsaka allvarliga mag- och tarmskador när de dras till varandra.

Även leksaker med sugkoppspilar kan vara farliga, sugkoppen kan lossna från pilen och kan orsaka kvävning. Leksaker som är förbjudna att säljas är air-guns av alla typer, ”vapen” som det går att skjuta något ur. Serpentinspray och doftspray av alla sorter, ”vattenjojo” och fågelvisslor.

Vad gör ni om ni upptäcker att en leksak är farlig?

– Vi ber knallen ta bort leksaken och gör dem inte det så ska det polisanmälas, säger Hultman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.