Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kjell Ingemansson lär ut judo på lektioner där personer med funktionshinder och personer som inte har några funktionshinder övar tillsammans. Foto: SVT

Här tränar alla judo oavsett funktionshinder: ”Tillsammans blir vi mycket duktigare”

Uppdaterad
Publicerad

På Västerås judoklubb tränar eleverna som har och som inte har några funktionshinder gemensamt.

– När man tar hänsyn till varandra så lär man sig om varandra också. Tillsammans blir vi mycket duktigare, säger judotränaren Kjell Ingemansson.

Enligt judotränaren finns det elever med olika diagnoser och träningen anpassas till varje person.

– Vi anpassar det vi kan till varje enskild person och vi gör även övningarna tillsammans. Om man har svårt att gå så kan man till exempel vara på marken och brottas. Och även om man inte kan se så går bra att träna judo ändå, berättar Kjell Ingemansson. 

Alla får vara med  

Kjell påpekar att lektionen, där elever med funktionshinder inkluderas, bidrar till bättre utveckling av alla och att det även leder till ett samhälle där alla respekteras.

– Vi brukar säga att Judo inte bara är en sport, utan att det är en livsstil också. Vi gör igen skillnad på olika människor – alla få vara med, säger Kjell Ingemansson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.