Flera polispatruller är på plats vid Pettersbergs centrum och söker efter den misstänkta gärningsmannen. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Flera års fängelse för oprovocerad knivattack i Västerås – högg genom rygg och lunga

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man döms till sex års fängelse för ett mordförsök på Pettersberg i Västerås den 13 februari i år. Offret, en för gärningsmannen okänd person, fick bland annat en lunga punkterad och skador på skulderblad och bröstkorg.

Mordförsöket inträffade klockan 12.20 på en lördag och många människor var i rörelse vid Pettersbergs centrum. Det ledde till att polisen kom i kontakt med flera personer som hade sett mannen gå mellan en lägenhet, pizzeria och brottsplatsen. Han fångades dessutom på en övervakningskamera från en buss. Ytterligare tekniska analyser från mannens mobiltelefon kunde bekräfta att han rört sig likt förövaren på filmen, och på det sätt som vittnena beskrivit.

19-åringen nekar till anklagelserna och polisen kunde aldrig hitta den kniv som han tros ha använt under attacken. Trots vissa luckor i utredningen döms han nu till sex års fängelse. Något som, enligt rätten, främst beror på antalet trovärdiga berättelser från vittnen som dessutom har förstärkts av den tekniska analysen. Bevismaterialet slår även hål på 19-åringens version av händelsen vilket gör att han framstår som icke trovärdig. Han berättar bland annat att han, den aktuella dagen, var ute och gick med en flicka, något som dementeras av flera vittnen.

Varför 19-åringen attackerade mannen är ännu oklart, men tingsrätten skriver i sin dom att mordförsöket ”har begåtts till synes helt oprovocerat mot en okänd man.”

Förutom fängelsestraffet ska mannen betala skadestånd på 136 357 kronor till offret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.