Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Lärkans badhus i Sala där chefen Elinor Lingblom berättar om det dåliga skicket och effekterna det får på till exempel simkunnigheten. Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Badhuset i Sala fortätter lappas i väntan på ny utredning: ”Det läcker i källaren”

Uppdaterad
Publicerad

Badhuset i Sala har under flera år lappats och lagats. 2018 gjordes den senaste större renoveringen med en hållbarhetstid på fem år – som nu passerat.

– Det är undermåligt. Det läcker i källaren, tekniken är uråldrig och miljötänket också, säger badchef Elinor Lingblom.

Enligt Salas kommunpolitikers budget från maj ska en ny simhall prioriteras. Detta efter att man renoverade simhallen Lärkan i Sala 2018. Men sedan dess har den har behövts repareras flera gånger och till och med haft stängt under vissa perioder.

Redan 2020 gjordes den senaste utredningen om ny simhall, av dåvarande kommunstyrelsen. Men den räckte inte menar nuvarande kommunstyrelsen som utlyst ytterligare en till utredning.

– Vi lägger nu fram ett nytt utredningsuppdrag för ett nytt badhus i Sala som ska presenteras i oktober. Efter det kommer vi att kunna gå vidare i processen för ett nytt badhus här i Sala så snart som vi kan, säger kommunstyrelsens ordförande Amanda Lindblad (S).

Men politikerna tar med sig resultatet av den tidigare utredningen, som hade en bred ansats, in i den nya, menar Amanda Lindblad.

Läcker i källaren

Lärkans badhus i Sala har lappats och lagats många gånger under flera års tid, och frågan är hur länge den 40 år gamla simhallen kommer att hålla. Det läcker i källaren och tekniken är gammal. I sommar får simhallen stänga tre veckor tidigare än beräknat för ytterligare en renovering. Denna gång buktar kakelplattor ut från den stora bassängen som riskerar läckage.

I klippet ovan berättar badchef Elinor Lingblom mer om det dåliga skicket och effekterna det får.

3 frågor om: Planen för nytt badhus i Sala

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska Sala lösa badhusfrågan – kommunstyrelsens ordförande Amanda Lindblad (S) svarar på tre frågor. Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Arboga (14 083): Ekbacksbadet, renoverat 2023.

Fagersta (13 341): Fagerstahallen, renovering pågår.

Hallstahammar/Kolbäck (16 711): Vallmobadet, renoverat 2020.

Kungsör (8 762): Badhuset, renoverat 2000.

Köping (26 120): Köpings bad och sport, invigdes 2021, i kommunen finns även Malmabadet i Kolsva.

Norberg (5 727): Saknar badhus.

Sala (22 981): Lärkans simhall, renoverat 2018.

Skinnskatteberg (4 402): Saknar badhus.

Surahammar (10 033): Ekängsbadet, renoverat 2020.

Västerås (158 653): Nya Lögarängsbadet invigdes 2019, i kommunen finns även Tillbergabadet och Kristiansborgsbadet (drivs ej kommunalt).

Invånarantal inom parentes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.