Foto: Robert Gustavsson/SVT

SJ ställer in tågavgångar i Mälardalen – nytt planeringsverktyg strular

Uppdaterad
Publicerad

SJ ställer in enstaka avgångar i tågtrafiken i Mälardalen och Bergslagen från och med fredag och två veckor framåt. Orsaken är personalbrist som har uppstått i samband med inkörningen av ett nytt planeringssystem.

– Vi har ett nytt planeringsverktyg som inte fungerar, det är kaos, säger en anställd som vill vara anonym till SVT Nyheter Västmanland.

SJ har gått över till ett nytt digitalt planeringssystem som enligt företaget kommer att innebära bättre planering av tågtrafiken. I det nya systemet planeras tidtabell, trafik, personalens scheman och verkstadsproduktion.

– Vi har en utmanande situation. Vårt system klarar inte att skapa ett tillräckligt effektivt schema. Det uppstår vakanser utifrån personal, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Enligt honom är det 15 avgångar per dag av cirka 1500 i landet som berörs.

– Vi jobbar dygnet runt med att rita om personalens turer dag för dag på ett litet antal avgångar.

Är det kaos?

Det är inte ett ord jag skulle använda, vi gör den här åtgärden för en två veckorsperiod för att ha bättre framförhållning, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

SJ har nu tagit hjälp av ett tyskt företag som ska hjälpa dem att lösa problemen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer