Vacker men livsfarlig för allt liv sjön Foto: SVT

30 miljoner för att utrota sjögull i Mälaren

Uppdaterad
Publicerad

Det kostar 30 miljoner kronor för att stoppa spridningen av sjögull i Mälaren. Men det är bråttom. Tar man inte tag i problemet nu kommer kostnaderna att rusa iväg. Spridningen går så fort att om det dröjer fem år så kommer det att kosta över två miljarder kronor att rensa Mälaren.

Det var i slutet av 1800 talet som man fick för sig att lite sjögull skulle vara bra för fisken. I stället spred den ut sig. Den skjuter upp flytblad som täcker hela vattenytan. Det gör att det inte går att bada eller fiska i sjögulltäta områden. Den ekologiska balansen rubbas av den extremt snabbväxande växten och det är inte ovanligt att delar av sjöar växer helt igen. Den kan växa sig till tre meter lång och är svår att döda. Rycker man upp den eller kör över den med motorbåt blir vissa delar kvar, och då sprids den snabbare.

Yttäckning och prognos utan bekämpning i Mälaren

I dag täcker sjögull 22,5 hektar av Mälaren. På fem år beräknas den täcka ca 1800 hektar och 20 år 2900 hektar. Det kostar ca 1,2 miljoner kronor per hektar att ta kål på sjögull. I dag skulle det kosta ca 30 miljoner kronor att rensa upp all sjögull från Mälaren. Om fem år rusar kostnaderna till ca två miljarder kronor och om 20 år till ca 3,5 miljarder kronor.

Sjögull sprids som löpeld i Mälaren Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.