Den 17 oktober inför Västmanlands sjukhus självincheckning. Det innebär att patienterna själva knappar in sitt personnummer på en pekskärm för att registrera sig och betala sitt besök. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Sjukhusen i Västmanland inför självincheckning – ska ge mer tid till patienterna

Publicerad

Den 17 oktober inför Västmanlands sjukhus självincheckning. Det innebär att patienterna knappar in sitt personnummer på en pekskärm för att registrera sig och betala sitt besök.

– Med självincheckning vill vi avlasta sjukvårdspersonalens administrativa uppgifter, säger biträdande sjukhusdirektör Liselotte Sjöqvist.

Genom att skriva in sitt personnummer på pekskärmen registreras att patienten kommit till sjukhuset. Patienten kan sedan välja att betala sitt besök med kort eller att få en faktura hemskickad.

– Med självincheckning vill vi avlasta sjukvårdspersonalen administrativa uppgifter så att de får mer tid för patienterna, säger biträdande sjukhusdirektör Liselotte Sjöqvist. Samtidigt vill vi förenkla för patienterna, bland annat genom att systemet automatiskt hanterar högkostnadskortet.

Självincheckningsterminaler finns redan i dag på flertalet av de vårdcentraler som drivs av Region Västmanland. På torsdag, den 17 oktober, införs alltså terminalerna även på sjukhusen i länet.

Färre receptioner kvar i Västerås och Köping

Parallellt med självincheckning öppnar centrala receptioner på sjukhusen i Västerås och Köping. De kommer finnas i huvudentrén och ingång 26 och ingång 31 i Västerås samt i huvudentrén i Köping. De ersätter flertalet av de tidigare receptionerna som fanns på sjukhusen.

Där kommer patienter och besökare få hjälp med ärenden, som självincheckning, parkeringskort, vägvisning, sjukresor och sjuktransport.

Här kommer det finnas terminaler för självincheckning:

Västmanlands sjukhus Västerås: huvudentrén, ingång 5, 26, 31, 34 och 35.

Västmanlands sjukhus Köping: huvudentrén och ingång 2.

Västmanlands sjukhus Fagersta: Huvudentrén och entrén till rehabbassängen.

Västmanlands sjukhus Sala: Huvudentrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.