Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Caroline Slotte/SVT

Mäklare i Västerås om sjunkande bostadspriser: ”Många blir stressade och vill sälja”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste månaderna har bostadspriserna i Västmanland sjunkit. Det har lett till att mäklarna fått mer att göra då objekten inte säljs lika snabbt som tidigare.

– Det är klart att det är oroliga tider som säljare, säger fastighetsmäklaren Anna Nilsson i Västerås.

I Västerås har villapriserna sjunkit med 2,4 procent och bostadsrätterna med 7,3 procent de senaste tre månaderna (uppdaterad 8 september), enligt Svensk Mäklarstatistik. I riket däremot har bostadsrättspriserna sjunkit med 8,4 procent och villorna med 3,6 procent. 

Anna Nilsson har jobbat som fastighetsmäklare i åtta år och hon har sett en tydlig förändring med försäljningsprocessen i och med de sjunkande priserna. 

– När marknaden dippar blir det hårdare arbete, fler visningar och mer kundkontakt. Försäljningen sker inte gratis som den har en tendens att göra på en bättre marknad, förklarar hon.

”Oroliga tider som säljare”

En del kunder har varit oroliga om de kommer få tillbaka de pengar de investerat i bostaden och under en period var det många som ville sälja innan priserna sjönk allt för mycket. 

– Det är en cykel som återkommer, speciellt efter en sådan uppgång som vi haft de senaste två åren och med ökande räntor. Det är klart att det är oroliga tider som säljare, säger Anna Nilsson på Notar.

Hör mäklaren Anna Nilsson i Västerås berätta mer om i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.