Frida Vikström är en av flera som skadat sig allvarligt sedan det extrema äventyrsbadet öppnade för två år sedan. Foto: SVT

15 skadade i populärt äventyrsbad

Uppdaterad
Publicerad

Sedan det extrema äventyrsbadet Kokpunkten i Västerås öppnade för två år sedan har femton personer skadat sig allvarligt inne på badet. Frida Vikström är en av dem och har anmält badet till Konsumentverket. – Jag hade tur i oturen, det kunde gått mycket värre för mig, säger hon.

Frida Vikström bor i Skellefteå, men var i maj i år på besök hos sin pappa som bor i Västerås. Den 14 maj regnade det och Frida och hennes pojkvän bestämde sig för att besöka Kokpunkten. Men i Fridas första åk i den populära attraktionen Boomerang gick något fel.

– Jag åkte som man skulle, jag satt som man skulle, jag kunde inte ha förhindrat det här på något sätt, säger hon.

Slog i huvud, knä och fot

Frida slungades ur gummiringen som man åker i efter att hon varit upp på väggen och vänt. Hon uppfattar att hon ramlade av ringen på grund av den höga farten hon fick. Hon var nära att slungas ut över banans kant, men slog istället i sargen med full kraft och slog i huvud, knä och fot. Under några sekunder tappade hon medvetandet och hamnade under vattenytan.

– Det gjorde väldigt ont, jag kunde inte stödja på benet de första dagarna, säger hon.

Fortfarande ont

Dagen efter olyckan sökte Frida sjukhusvård och där konstaterades en mjukdelsfraktur. Tre månader efter olyckan har hon fortfarande ont. Hon har anmält Kokpunkten till Konsumentverket, en av flera tillsynsmyndigheter för svenska badanläggningar.

– Jag hade tur i oturen, det kunde gått mycket värre för mig. Jag är mån om att det inte ska hända större saker, säger Frida Vikström som hoppas att Boomerang ses över eller stängs helt.

Antal olyckor har minskat

Förra sommaren gjordes justeringar i attraktionen efter att en man krossat foten, en händelse som polisanmäldes, men som lades ner eftersom det ansågs ha varit en ren olyckshändelse. Fram tills då hade tretton allvarligare olyckor inträffat på badet, åtta av dem i Boomerang. Efter förra sommarens justeringar, då man bland annat ändrade vattenflödet, har antalet olyckor minskat. Sedan dess har två allvarligare olyckor skett.

Fick sy jack i huvudet

Quinton Stevic är en av dem som skadat sig, i juli i år. Han slog i huvudet någonstans i Boomerang och fick sy ihop ett jack på akuten.

– Det är ju ingen som informerar om att den är rent livsfarlig. Jag är bara glad att jag inte knäckte nacken, säger han.

Godkänd i besiktningen

Varje år genomgår Boomerang en besiktning och har fått godkänt, så Kokpunktens verksamhetschef Johan Björkman hävdar bestämt motsatsen – det är inte livsfarligt att åka Boomerang. Konsumentverket har dessutom godkänt badets säkerhetsarbete.

– När det sker en olycka så utreder vi och tittar på vad som har hänt. Kan vi hitta något fel så vill vi ju förändra och förbättra det. Tyvärr har vi inte hittat felet i de senaste två fallen. Vi har en mänsklig faktor, vi har mycket folk, det kan hända saker i alla fall, säger Johan Björkman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.