Fredriks mark bökades upp av vildsvin – nu ska skadorna halveras

Publicerad

Fredrik Andersson på Viby gård utanför Arboga är en av många lantbrukare som råkat ut för vildsvinsskador.

– Vi måste helt klart hålla nere stammen, säger han om åtgärderna som Naturvårdsverket vill se.

Enligt Naturvårdsverket orsakar vildsvinen skador på jordbruket för 1 miljard kronor per år. Den summan ska ner till 500 miljoner och trafikskadorna som djuren ligger bakom ska som mål halveras från 6 000 till 3 000 per år.

Naturvårdsverket vill se över policyn för att skjuta av vildsvin, för trots regeringens beslut om lång jaktperiod och stöd till markägare så växer vildssvinsstammen för fort enligt Naturvårdverket.

Tvångsjakt kan bli aktuellt

Genom att skruva upp jakten på reproduktiva hondjur och minska – eller helt stoppa utfodringen – hoppas man kunna halvera de skador på jordbruket som vildsvinen orsakar. Fungerar inte jakten som tänkt ska det kunna bli aktuellt med tvångsjakt som utförs av jägare utsedda av länsstyrelsen.

I klippet förklarar lantbrukaren Fredrik Andersson varför vildsvinen bökar upp marken och hur han ser på en eventuell tvångsjakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.