Wakeboard nere vid gästhamnen i Västerås. Foto: Madeleine Longo/SVT

Skärgårdsdagar nere vid Mälaren

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals gäster besökte gästhamnen under Västerås Skärgårdsdagar. Vädret höll i sig och arrangörerna var nöjda.

Flyboard, vattenskoter, wakeboard, ribbåt, drickbackstävling. Nu tar försommaren ett kliv framåt och skärgårdslivet tar sin form i Mälarens vatten. För sjätte året i rad arrangeras Skärgårdsdagarna nere vid vattnet för att inviga sommaren.

Många aktiviteter vid vattnet

Nere vid Lögastrand hölls ett träningsläger för de som ville testa att köra vattenskoter.

– Det här är ett otroligt bra sätt för besökare att kunna se hur många aktiviteter man faktiskt kan göra vid vattnet. Många vet inte om vad vi har att erbjuda och alla båtfirmor och lokala firmor får möjligheten att visa upp sig, säger Johan Sahlin, vd för SjöEvent i Västerås och arrangör för Västerås Skärgårdsdagar.

Elitåkare och nybörjare

Andreas Thorberg, som är teamägare för BXP Racing tävlar själv med vattenskoter och under helgen har flera elitåkare åkt, men också nybörjare.

– Vi kommer hit och lägger ut en mindre träningsbana. Vi låter folk som vill komma in i sporten få en introduktion och självklart har vi säkerhetspersonal på plats, säger Andreas Thorberg.

Tusentals besökare vid Mälaren

Tusentals besökare har promenarat längs arrangemanget under både lördagen och söndagen, från tullhusest och bort mot Lögarängen. Några har kommit för att åka häst och vagn och några vill bara njuta av sölskenet. Vincent Thors och Maximus Mozzi tittade på vattenskotrarna.

– Vi är här för att titta mest, säger Vincent Thors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.