En skolläkare i Västmanland anmäls till IVO efter att bland annat ha skrivit ut antidepressiva mediciner för att elever ska ”få mer holistiskt perspektiv på tillvaron”. Foto: Vilhelm Stokstad/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skolläkare anmäls – skrev ut mediciner för att elever skulle få ”holistiskt perspektiv på tillvaron”

Uppdaterad
Publicerad

En skolläkare som är verksam i Västmanland anmäls till Inspektionen för vård och omsorg som en möjlig patientfara.

Enligt en internutredning har läkaren bland annat skrivit ut antidepressiva mediciner och hjärtmediciner för att elever ska ”få mer holistiskt perspektiv på tillvaron” och ”stabilisera det välbefinnande golvet”.

Utredningen genomfördes i juni och menar att ett betydande antal skolelever fått läkemedelsbehandlingar utan någon dokumenterad diagnos eller några medicinska kontroller.

Externa experter har granskat en del av de journalanteckningar som finns. En barnpsykiatrer tar kraftigt avstånd från läkemedelsbehandlingen eftersom den helt saknar stöd i vetenskap eller beprövad praxis. En barnhjärtläkare anser att patienterna inte borde ha behandlats med potenta hjärtmediciner inom ramen för elevhälsan. Det skulle ha skett inom sjukvården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer