Skolplattform hackad – personuppgifter på skolelever från Västerås kan ha läckt ut

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter om elever från ett trettiotal kommuner har läckt ut efter att portalen Vklass blivit hackad. Västerås använder skolplattformen och har informerats om intrånget, men det är oklart om några personuppgifter om elever i Västerås har läckt ut.

Personuppgifter har hämtats olovligt från skolplattformen Vklass och laddats upp på en annan hemsida under torsdagen 22 september, som Sveriges Radio P4 Västmanland och flera andra medier har rapporterat om. Västerås är en av kommunerna som använder skolplattformen, bland annat för kommunikation mellan elever och föräldrar. Men Västerås stad vet ännu inte om de hör till de kommuner som har drabbats av dataintrånget. 

– Vklass vet inte omfattningen och vilka av deras kunder som har drabbats, säger Robert Marcinkiewicz, dataskyddsombud i Västerås stad, till P4 Västmanland.

Enligt SVT Stockholm stängdes hemsidan där uppgifterna som hämtats olovligt hade laddats upp ner på torsdagskvällen. Ett trettiotal kommuner har anmält intrånget till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Polisen utreder också dataintrång.

– Det är jättetråkigt och jätteallvarligt att det har läckt uppgifter. Vi har gjort allt i vår makt och informerat alla våra kunder, även de som inte drabbats av läckan, säger Andreas Selling, vd på Vklass, till TT.

Vklass är enligt företaget själva Sveriges mest använda lärplattform. Alla kunder har dock inte drabbats av läckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västmanland
Mer Nyheter