Ungdomar hyllas för engagemang

Uppdaterad
Publicerad

I drygt två år har fyra fritidsgårdar och ett gym i Västerås samlat in 60 000 kronor i pant för att hjälpa till och finansiera ett barnhem i Uganda. Nu har grundaren av barnhemmet, Emma Kock, besökt ungdomarna på Pettersbergs fritidsgård för att tacka dem för engagemanget.

– Fritidsgårdarna i Västerås har ju ställt upp för oss i så många år nu så det är roligt att få komma hit och få säga tack och att vi får se deras verksamhet här, säger Emma Kock, grundare av barnhemmet Emma och Therese Childres project i Kobale, Uganda.

– Det kändes jättebra och det var roligt, säger Emil Lindblom.

– Det var roligt att få veta vad vi har hjälpt till med och allt vi hörde var jätteintressant, säger Malik Gagiev.

Barnhem för gatubarn

Donationerna baserade på tomburkar är ett samarbete mellan fyra av Västerås fritidsgårdar och ett av stadens gym. Samarbetet har pågått i cirka två år och hittills har det gett 60 000 kronor. Pengarna har gått till barnhemmet som idag har plats för 18 före detta gatubarn och som förutom boende ger barnen möjlighet att gå i skolan och få hjälp med rehabilitering.

Får mycket tillbaka

Enligt Dennis Hagström, fritidsledare på Pettersbergs fritidsgård och en av eldsjälarna bakom insamlingen, har både ungdomarna och fritidsgården fått mycket tillbaka av att engagera sig i projektet.

– De (ungdomarna) får en massa lovord av oss för det dom gör. Sen blir det den här elden hos dem själva också, den tänds och så plötsligt börjar man må bra av att göra något gott för andra. Det kan infria hopp hos de här ungdomarna  att det faktiskt finns de som försöker för andras skull, säger Dennis Hagström.

Vad betyder insatserna som de här barnen och ungdomarna gör?

– Det betyder jätte, jätte mycket. Man kan tro att en pantad flaska som man får en krona eller två för inte skulle göra någon skillnad alls. Men tar man 100 eller 1000 flaskor så blir det ju mycket pengar, säger Emma Kock.

Hur känns det i hjärtat att hjälpa andra barn, i ett annat land?

– Det känns jättebra, det är kul att höra, säger Emil Lindblom.

– När vi pantar en burk kan det betyda jättemycket för dom, så varje gång vi ser en pantburk – det spelar ingen roll om det är flera eller en – så kan det fortfarande hjälpa barnen, säger Malik Gagiev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.