Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Boman, chef för nationella prov på Skolverket svarar på frågor kring utmaningen med AI i skolorna. Foto: Skolverket

Skolverket om AI-fusk och nationella proven: Ett gammalt problem i ny form

Uppdaterad
Publicerad

Skolverket gick nyligen ut och avrådde skolor från examinerande hemuppgifter. Samtidigt genomförs nu nationella prov som kan förberedas hemma, något som har fått kritik från lärare.

– Det här är en känd problematik och därför kommer de att göras om till hösten, säger Anders Boman, ansvarig chef på Skolverket.

Det tar två år att utforma ett nationellt prov för landets gymnasieskolor, men redan i höst kommer de delar som som kan förberedas hemma att göras om. Detta är något som Skolverket började med redan innan ChatGPT lanserades, just eftersom de vill minimera riskerna för fusk.

– Tidigare har man kunnat ta hjälp av föräldrar, syskon eller grannen. På så sätt är det inget nytt problem, säger Anders Boman.

”Proven är helt meningslösa” – i klippet svarar Anders Boman på den kritiken och utmaningen att bekämpa fusk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.