Foto: Tittarbild

Skottlossning i Västerås – två personer skjutna

Uppdaterad
Publicerad

Polisen bekräftar att det skett en skottlossning på Hammarby i Västerås under fredagen. Platsen är avspärrad och två personer uppges vara skjutna – en är lindrigt skadad och en något allvarligare skadad, enligt polisen.

Det kom in larm om att en skottlossning skett vid korsningen Köpingsvägen/Spantgatan i Västerås klockan 15:38. När polisen kom till platsen hittade de två personer som blivit skjutna.

– Det stämmer att en skottlossning skett, säger Lars Jansson, lokalpolisområdeschef i Västerås.

Är det någon gripen?

– Inte i nuläget.

Vad händer nu?

– Det är en massa åtgärder som vidtas just nu.

Finns det någon fara för allmänheten att vistas på Hammarby?

– Nej, nu är det ju poliser där, säger Lars Jansson.

Ärendet rubriceras just nu som försök till mord.

Polisen efterlyser vittnen

Vid 18.30-tiden var läget oförändrat – fortfarande ingen gripen.

–Nu pågår en teknisk undersökning och vi gör också ett antal förhör med boende, så kallad dörrknackning. Vi vill också att de som har passerat platsen vid den tidpunkten tar kontakt med oss, säger polisens presstalesperson Anders Hedström.

En av de skottskadade ska vara lindrigare skadad – den andra något allvarligare skadad.

Är de kända av polisen sedan tidigare?

– Det är inget vi kommenterar, säger Anders Hedström.

Uppgifter om att automatvapen användes

Senare under kvällen kunde avspärrningarna på platsen hävas. Enligt uppgifter till VLT ska hylsor som hittades på platsen vara från ett automatvapen av typen Kalasjnikov – men det är inget som polisen vill kommentera i nuläget.

– Vi har inte gått ut med något sådant. Det har tagits beslag av hylsor på plats, vad det är får utredningen visa, säger Anders Hedström.

Skrek på hjälp

Enligt vittnen har en man hörts ropa på hjälp.

– Jag stod på balkongen när jag hörde två smällar och sen kom säkert tio smällar till. Det lät nästan som bomber. Sen hörde jag någon som ropade på hjälp, jag vet inte om det var någon som hade blivit skjuten, säger ett vittne till SVT Västmanland.

Skottlossning på Hammarby. Foto: Tittarbild

Vittnet berättar att det var många barn som var ute och lekte när skotten hördes och att det gjorde många grannar skärrade.

Många barn var ute

– Det var jätteobehagligt eftersom det var så mycket barn ute, säger vittnet som bor i området.

Vittnet berättar att flera grannar har sett en man liggandes i gräset vid Hammarby som blivit skjuten i nedre delen av kroppen. Mannen ska sedan ha blivit hämtad av ambulans.

– Jag såg också en polishund som fick upp något spår vid en av portarna i området och då utökade polisen avspärrningarna, säger vittnet.

Tekniker på plats

Enligt vittnet ska det även ha varit poliser och tekniker på plats inne i en närliggande restaurang på Hammarby.

Skottlossning på Hammarby. Foto: Tittarbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.