Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Här är sprickorna som förstör den” – följ med när intendenten visar på plats. Foto: Jenny Berggren/SVT

Skulpturen Aseaströmmen på Stora Torget i Västerås tas ner

Uppdaterad
Publicerad

Sprickor i granitfundamentet gör att den välkända skulpturen Aseaströmmen på Stora torget i Västerås måste tas ner. På obestämd tid.

– Nu kan vi inte vänta längre. Då riskerar vi att en del lossnar och även bronsdelarna skadas, säger Frej Berglind Drake, intendent på Västerås konstmuseum.

Renoveringsbehovet har varit känt en längre tid, berättar han. Förutom sprickorna har också sättningar i marken gjort att konstverket lutat allt mer.

Planen var att ta ner och åtgärda skulpturen i samband med den kommande ombyggnationen av Stora Torget. Men då de planerna försenats och det fortfarande inte finns någon bestämd tidsplan tvingas man nu vidta åtgärder ändå.

Verket kommer att demonteras i höst och det är oklart när det kan komma på plats på torget igen.

– Det skulle kunna bli först när nya torget står klart, men mer än så vet vi inte i nuläget.

Om Aseaströmmen

Skulpturen Aseaströmmen på Stora Torget i Västerås från 1989 är av granit och brons och Västerås kanske mest kända.

Verket skildrar Västerås egen historia. Under Aseas storhetstid cyklade mängder av arbetare genom staden vid skiftbytena. Ett fenomen som i folkmun kallades just Aseaströmmen.

Den är omtyckt – cyklisterna får ofta stickade halsdukar och andra accessoarer av invånarna – och den syns ofta i bilder från staden.

De åtta cyklisterna cyklar också ”genom historien”. Deras olika kläder är typiska från olika årtionden, från 1930- till 1950-talet ungefär.

Istället för att skildra kända personer, kungligheter eller makthavare så skildrar verket den lilla människan och vardagen för stadens invånare i gemen. Vilket också bidragit till dess popularitet och människors relation till den.

Konstnären Bengt-Göran Broström, målare och skulptör, gjorde ett stort antal offentliga utsmyckningar runtom i staden.

Källa: Västerås konstmuseum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.