Foto: Jenny Berggren/SVT

Släktingar lurade flicka till Irak för tvångsgifte – nu åtalas de

Publicerad

Åtal väcks nu mot tre personer i Västmanland som är anhållna på sannolika skäl för äktenskapstvång. Det är två kvinnor och en man som står åtalade för att ha tvingat en 16-årig flicka att gifta sig i Irak.

Idag kom åtalet i fallet där två kvinnor och en man misstänks ha tvingat en 16-årig flicka att gifta sig i Irak. Det är tre släktingar till flickan som står åtalade för äktenskapstvånget.

Ytterligare två män åtalas för att ha hotat flickan och hennes föräldrar – som försökte stoppa det tvingande äktenskapet.

Lurade flickan till Irak

Enligt åtalet började det hela med att flickan ska ha haft en relation med en kille i Sverige utan att vara gift. Släktingarna ska ha ansett att detta var mot familjens heder och att flickan skulle gifta sig med en annan släkting i Irak för att på så sätt återställa släkten och familjens heder.

Enligt åtalet är detta motivet till tvångsäktenskapet.

Flickan ska till en början inte ha fått reda på det planerade äktenskapet.  Släktingarna ska ha sagt att en släkting i Irak var allvarligt sjuk och bokat flygbiljetter åt sig själva och flickan så de kunde hälsa på.

Hotas till livet

När flickan väl anlände till Irak ska det ha visat sig att släktingen inte alls var sjuk och att flygbiljetten hon fått var en enkelresa medan de andra släktingarna hade en tur och retur-biljett.

Efter att flickan tagit sig tillbaka till Sverige ska hon och hennes föräldrar ha gått till polisen.

Då ska också en av släktingarna ha hotat både flickan och föräldrarna om livet med en kniv. Flickan ska även blivit slagen på benet i samband med hoten.

Föräldrarna hotas ytterligare

Efter att föräldrarna och flickan hört av sig till polisen och de tre släktingarna blivit anhållna så blir föräldrarna åter hotade, den här gången av två andra män.

Föräldrarna hotas både i sin bostad och på arbetet och uppmanas att återvända till polisen och dra tillbaka sina uppgifter som de lämnat.

Alla de tilltalade nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.