Foto: Anders Wiklund TT / Susanna Ahnlund

Polisen om hur du förhindrar inbrott: Titta på huset med tjuvens ögon

Uppdaterad
Publicerad

Framsidan av husen är ofta påkostad med säker dörr och låsvred, men hur ser det ut på baksidan? Det är en av frågorna kommunpolis Christer Öhrlund vill ställa till husägare.

Tjuven går nästan aldrig in i huset genom ytterdörren. Oftast sker det på baksidan eller genom sidofönster och dörrar. Förutom att säkra husets samtliga ingångar kan man stoppa inbrottet innan de ens är planerat. Christer berättar om studier där kriminella beskriver hur de besöker bostäder innan de ska begå brott för att reka.

– De vill varken bli sedda eller hörda och blir de det genom att någon tar kontakt så väljer de ofta ett annat bostadsområde.

En av de bästa metoderna för att slippa inbrott är att samverka med sina grannar menar han.

– Lär man känna sitt område och de som bor där så märker man när någon ny rör sig på gatorna. Bara att gå fram och säga ”Hej, kan jag hjälpa dig med något?” kan skrämma bort tjuven. säger Christer Öhrlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.