Foto: svt

Slitet och skitigt på häktet

Uppdaterad
Publicerad

Häktet i Västerås är i stort behov av renovering, det konstaterar justitieombudsmannen efter ett besök där.

Häktet som byggdes 1966 har totalt 35 platser fördelat på två våningsplan. I genomsnitt passerar det 50 personer i varje så kallat bostadsrum per år.  Det gör att slitaget är stort.

JO konstaterar att det finns handfat i bostadsrummen men bara en dusch och en toalett per våningsplan som de intagna får dela på. En av duscharna har dessutom varit trasig under en tid.

Nedkissad handduk

De intagna som JO träffat berättar också att det är lång väntetid på att få gå på toaletten och duscha. En person berättar att han vid ankomsten till häktet hittat en nedkissad handduk under madrassen i ett bostadsrum.

De intagna får vistas utomhus en timma om dagen men vid inspektionen konstateras att ”Rastgårdarna gav ett smutsigt och slitet intryck. Det luktar rök i hela utrymmet och röklukten sprids också via luftventiler ner i häktet.”

Häktet hoppas nu få pengar till en renovering som ska göra bostadsrummen, de gemensamma utrymmena och rastgårdarna mindre slitna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.