Tre av tio småföretagare i länet tar hjälp av privata lån för att starta företag. Foto: TT

Småföretagare tar lån för att starta eget

Uppdaterad
Publicerad

En undersökning som presenteras av Visma visar att tre av tio småföretagare i Västmanland har tagit privata lån för att kunna starta eget företag. Samtidigt uppger 95 procent att de finansierat drift och investeringar med egna sparpengar.

– Svårigheterna att hitta finansiering är ett stort hinder för företag som vill starta och expandera, säger Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma Spcs.

Drömmer om eget

I den Sifo-undersökning som Visma låtit göra drömmer var tredje svensk om att starta företag. Bland dem i åldrarna 18-29 år är siffran 49 procent. Samtidigt visar undersökningen att många avstår från att välja ett liv som småföretagare av rädsla för ekonomisk otrygghet vid exempelvis sjukdom.

”Trösklarna måste sänkas”

– Trösklarna till småföretagslivet måste sänkas. Ett sätt vore att inför en ny företagsform mellan enskild näringsidkare och aktiebolag, som minskar det personliga risktagandet och inte sätter likhetstecken mellan företagets och den privata ekonomin.

En miljon företag

Enligt Visma finns det idag cirka en miljon företag i Sverige varav 360 000 är enskilda näringsidkare, företagare som har sin privatekonomi kopplad till sin firma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.