Nytt arbetssätt har gett positiva effekter på nybyggandet av lokaler i Sala. Foto: TT

Smartare nybyggen i Sala

Uppdaterad
Publicerad

Lokaler som bättre kan anpassas till verksamheterna, tidsplaner som håller och slopade extra utgifter längs vägen. Nytt arbetssätt har gett positiva effekter på nybyggandet i Sala.

– Att verksamheterna finns med redan från början i processen och kan uttrycka sina önskemål, det gör ju att vi har större möjligheter att försöka tillgodose dem. Exempel är vårt nya LSS-boende som står färdigt, där har verksamheten uttryckt att de är väldigt nöjda med hur det blev, säger Stefan Blomqvist, projektledare Sala kommun.

Stefan Blomqvist, projektledare Foto: SVT/Sala kommun

”Partnering” – vanligt i större städer

Sala kommun är nu inne på sina sjätte och sjunde byggprojekt då man använder sig av det arbetssätt som kallas ”partnering” eller ”samverkan”. Det är vanligt i större städer, men fortfarande relativt ovanligt i kommuner av Salas storlek eller mindre.

Det går ut på att redan ifrån start, när pappret så att säga fortfarande är blankt, så sätter sig samtliga inblandade parter ner och skissar ner vad som ska byggas och hur.

Alla med från start

Kommunen, verksamheten som ska vara i de framtida lokalerna, byggherren och underentreprenörerna är nu med hela vägen, från början till slut, istället för att de olika aktörerna kommer in i projektet efterhand.

– Vi ser flera vinster med att alla varit med från början och gemensamt formulerat målet. Vi vet alla vart vi ska och vad det får kosta. Vi får det vi har beställt och det blir inte så mycket ändringar längs vägen.

– Det uppstår inte att en underentreprenör till exempel kommer in mitt i och förklarar att något plötsligt inte är görbart och att vi måste stanna upp och göra ändringar, som både gör att det blir försenat och mycket dyrare.

Intresse hos andra mindre kommuner

Nya cafébyggnaden i Stadsparken och det redan nämnda LSS-boendet är exempel på byggprojekt som är klara.

Pågående är bland annat ytterligare ett LSS-boende, skolbygget i Ransta och planerade om- eller nybyggnationen av Vallaskolan och blivande nya idrottshallen vid Lärkanområdet.

– Vi har faktiskt fått flera förfrågningar från andra mindre kommuner som vill komma och höra mer om hur vi jobbar, bland annat Arboga här i Västmanland, och det känns roligt vi delar gärna med oss.

Foto: SVT

Men kan det inte bli rörigt i processer och tungjobbat när det är ”många kockar” som hela tiden ska vara med och säga sitt?

– Jo, det är lite därför vi har en konsultfirma som går in som oberoende samverkansledare, som har till uppdrag att lyssna av allas intressen runt bordet och som sedan kan gå in om det börjar spreta för mycket, säger Stefan Blomqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.