Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gul varning för snöfall i flera delar av mellersta landet har utfärdats av SMHI. Foto: Anders Wiklund/TT/SVT

SMHI utfärdar gul varning – snöfall är på väg i länet

Uppdaterad
Publicerad

SMHI går ut med gul varning för snöfall i Östra Svealand, Gävleborg samt norra delen av Västra Götaland. Prognosen visar att ikväll klockan 19:00 övergår regn i snön när nederbörden passerar gränsen mellan Götaland och Svealand, enligt SMHI.

– Det kommer bli blötsnö i västra och östra delarna i Västmanland medan det i norra delen bara kommer snö, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Enligt SMHI kan det komma fem centimeter, lokalt tio centimeter nederbörd kring Vänern och i ett stråk i riktning mot Falun och Västerås. Det kan bli en snabb växling till kallare temperaturer vid klart väder.

– I ett stråk mellan Värmland, Dalarna, Gästrikland och Hälsingland, kommer mellan någon och några decimeter snö. Ta fram pulka och skidor, vinterdäck på bilen. Det är osäkert hur mycket snö som kommer, men man ska vara på lite vakt, säger Nils Holmqvist.

Gul varning

SMHI går ut med en gul vädervarning om snöfall i delar av Svealand, Gävleborg samt norra delen av Västra Götaland, och den gula varningen ligger kvar under måndagen.

– I Östra delarna i Västmanland blir det mest regn, medan områden nära Mälaren väntas det blötsnö. Det ska bli snö i norra delarna av länet, men det är oklart om snön kommer ligga kvar, säger Nils Holmqvist.

Enligt Nils Holmqvist fortsätter vädret vara ostadig under hela nästa vecka. Han rekommenderar att man inte ska ta sig ut på vägarna med sommardäck.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s meteorolog om vädervarningarna – gul, orange och röd. Foto: SVT, Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.