Smink kan innehålla farliga ämnen

Uppdaterad
Publicerad

Förra året köpte vi svenskar smink och hygienprodukter för 15 miljarder kronor, produkter som kan innehålla skadliga kemikalier.

Varje dag använder en kvinna i snitt 13 olika skönhetsprodukter. Frågan är vad produkterna egentligen innehåller?

– Det finns en lång innehållsförteckning på den här ögonskuggan. Det man kan fundera över är parabenerna som används som konserveringsmedel, säger Magnus Engwall, professor på Örebro universitet.

Hur påverkar parabenerna oss?

– Det finns vetenskapliga studier med djurförsök som visar att de kan påverka spermieproduktionen hos råttor. Det finns inga studier alls om hur de kan påverka oss människor, säger han.

Det forskare vet är att foster är extra känsliga för många kemikalier. Det är just därför som danska myndigheter uppmanar gravida och ammande kvinnor, att vara försiktiga med just smink, hår-och hudvårdsprodukter.

Hur ska konsumenten tänka?

– En tumregel är att titta på hur lång innehållsförteckningen är på produkterna. Om listan är lång är sannolikheten större att något av ämnena kan vara med problematiskt, säger Magnus Engwall.

Liv Fahlén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.