Region Västmanland och Landstinget i Sörmland planerar att införa systemet med SMS-livräddning gemensamt i slutet av november. Foto: pressbild

App ska larma frivilliga livräddare till hjärtstopp

Uppdaterad
Publicerad

Via ett meddelande i telefonen ska frivilliga livräddare larmas och kunna hjälpa till om en person i närheten drabbas av misstänkt hjärtstopp.

– Systemet ersätter inte ambulans och räddningstjänst utan är en komplettering, säger regionrådet Kenneth Östberg (S).

Invånare som genomgått en utbildning i hjärt-lungräddning registrerar sig som sms-livräddare via en app i sin mobiltelefon.

Om en person inom 500 meter drabbas av misstänkt hjärtstopp skickas en förfrågan ut. Tackar sms-livräddaren ja guidar appen denne antingen direkt till den drabbade eller förbi närmsta hjärtstartare.

Samtidigt utgår larm till ambulans och vid behov till räddningstjänsten.

– Sms-livräddning är ett sätt att engagera invånare som lärt sig hjärt- och lungräddning för att rädda liv, säger Kenneth Östberg (S) i ett pressmeddelande.

Under tisdagen den 16 oktober inleds en informations- och rekryteringskampanj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.