Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT följde torsdagens manifestation för att behålla rådhuset i Västerås. Sofia Haynof, 18, kämpar för att kommunen inte ska sälja den gamla byggnaden och i stället skapa ett kulturhus. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Sofia, 18, vill rädda Västerås rådhus från att säljas

Uppdaterad
Publicerad

Nu mobiliserar kulturvänner för att rädda Västerås rådhus från kommunens försäljning – och i stället skapa ett gemensamt kulturhus.

– Det finns inte så mycket kultur för ungdomar här, säger Sofia Haynof, 18.

Västerås stads planer på att sälja det gamla rådhuset, som ligger vid Stadshuset, väcker känslor. Kulturvänner vill stoppa försäljningen och skapa ett kommunalt kulturhus. En plats för dans, musik, barnteater, poesi och fotokonst.

I torsdags eftermiddag hölls på platsen en manifestation, som Västerås konstnärsförening arrangerade, med knappt hundra personer.

– Vi försöker göra så mycket vi kan för att främja kultur, för det finns inte så mycket för ungdomar här, säger Sofia Haynof från konstföreningen Konstigt bra.

Kan avgöras i höst

Kommunalrådet Samuel Stengård (KD) har sagt till VLT att syftet med försäljningen är att försöka hitta en köpare som öppnar upp rådhuset för västeråsarna – exempelvis med restaurang, konferenslokaler och kultur.

Det finns ett beslut i fastighetsnämnden att sälja rådhuset. Fullmäktige kan avgöra frågan i höst, berättar kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S), som varit positiv till förslaget, för SVT.

I klippet – följ med till torsdagens manifestation för att rädda rådhuset.

Västerås rådhus

• Västerås rådhus intill Stadshuset byggdes 1860.

• Fram till 1962 höll stadsfullmäktige till här. Mellan 1972 och 2010 inrymde huset Västerås konstmuseum.

• För närvarande finns här en kommunal förskola, modersmålsundervisning för skolelever och hjälp för nyanlända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.