Storbonden Per Watz: ”Fantastiskt att jag kan använda taken för att göra ström”

Storbonden satsade 4,5 miljoner på solenergi: ”Fantastiskt att få ström från taken”

Uppdaterad
Publicerad

I dag står solenergi för 0,3 procent av den totala energiförbrukningen i Sverige. Men tekniken har blivit billigare och mycket effektivare, vilket har skapat allt större intresse från bostadsföreningar och villaägare. Nu hakar bönderna också på trenden och fler och fler satsar på solpaneler.

Mitt på den snötäcka öppna ytan intill riksväg 56 ligger Husby gård. En kycklingsfarm med enorma byggnader som avlöser varandra.

Storbonden Per Watz satsade förra året 4,5 miljoner kronor på att använda taken för att skapa sin egen el. Han säger att solpanelerna blev lönsamma från dag ett och anläggningen kommer att bli betald på nio år. 

– Samtidigt som jag ville göra min egen elektricitet så tänker jag nu på moder jord.  Och det är ju fantastiskt att jag kan använda taken för att göra ström, säger Per Watz.

Början av en ”sol-era”

Den största fördelen med solenergi är att den, till skillnad från fossila bränslen, är ändlös och att den inte behöver utvinnas.

– Vi kan säga att vi är i början av en sol-era som kommer att växa mycket, säger Bengt Stridh forskare på Mälardalens högskola.

Det blir allt billigare att producera solenergi

Tekniken utvecklas i rasande fart och blir allt billigare och bättre. Men fortfarande är det svårt och dyrt att lagra överskottsenergin. Det skapar ett problem eftersom solen skiner ganska lite på vintern i vår del av världen.

– På sikt när vi får mer variabel, både vind- och solelproduktion kommer ellagring att bli allt viktigare. Men vi har det ganska bra förspänt redan, i och med att vi har stora vattenmagasin. Men längre fram kommer det kanske att finnas batterier i varje hus där man kan lagra elen, säger Bengt Stridh.

– Jag har solpaneler i alla riktningar för att kunna fånga upp energi hela dagen. Då blir det jämn produktion som räcker för mina behov. På soliga dagar säljer jag överskottselen och sedan får jag köpa tillbaka den på nätterna, Säger Per Watz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.