Ali Dhaanto. Foto: Ellinor Eriksson/SVT

Somaliska megastjärnan kämpar för att bygga upp ett sammanhang i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Ali Dhaanto kom till Västerås som politisk flykting 2015. I Sverige är det få som känner igenom honom – men inom den somaliska folkmusiken är han en megakändis och är populär bland somaliska ungdomar världen över.

Han berättar att hans texter handlar om kärlek – till en kvinna, till ett land, till kulturen.

Ali Dhaanto är hans artistnamn – egentligen heter han Ali Bashir Abdo. Han vann etiopiska ”Idol” 2006 och har turnerat i flera länder världen över. Musikstilen dhaanto kommer från den somaliska landsbygden och Ali Dhaanto var tidig bland de första att modernisera genren med trummor och syntar.

– Min musik är den ursprungliga reggaen. Det finns olika sorters reggae men min är den ursprungliga.

Utbildar ungdomar

När han lämnade Etiopien och kom till Sverige som politisk flykting lämnade han också bakom sig sina vänner och sina musiker. Nu håller han på att bygga upp ett nytt sammanhang för sin musik i Västerås.

Det är inte helt lätt, säger han – men han har börjat spela med ett svenskt band, och utbildar ungdomar i dhaanto i Västerås och Malmö.

I maj spelade han i Linköping inför en stor publik.

– Jag var väldigt glad när jag stod på scen. Det påminde mig om hur det var i mitt hemland, hur jag brukade uppträda inför många människor. Jag var väldigt glad och vill göra det igen, säger Ali Dhaanto.

Vill ge ut album på svenska

Under sommaren blir det ytterligare ett par spelningar på olika håll i Sverige. Till vardags studerar Ali Dhaanto på SFI och har en dröm om att ge ut ett dhaanto-album på svenska i framtiden.

Västerås tycker han är en bra stad att utgå ifrån för en musiker. 

– Om du jämför med Stockholm eller Göteborg är det här en liten stad. Men livet i Västerås är bra för mig. Det är en tyst stad. Jag älskar Västerås, säger Ali Dhaanto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.