Robel Teklu, Viktor Flink, Linus Simonsson, Christine Karlsson och Shirin Waldbeg är några av dem som jobbar ute på Elba den här sommaren. Foto: Linnéa Landemalm/SVT

Sommarjobbande unga ger liv och rörelse på Elba

Uppdaterad
Publicerad

Den här sommaren görs försök att göra Elba i Västerås skärgård mer levande och samtidigt ge ungdomar och unga vuxna sysselsättning. Förutom ett sommarcafé finns en fritidsgård där ungdomar som gått ut nian sommarjobbar.

– Hit till lästornet kan man komma om man vill mysa och läsa en bok, berättar Shirin Waldbeg, Viktor Flink och Robel Teklu när de visar runt på ön.

”Ska känna sig behövda”

De är tre av de ungdomar som sommarjobbar ute på Elba i Västerås skärgård i år, på den tillfälliga fritidsgården dit barn och unga kan ta färjan gratis och sedan vara med på aktiviteter.

Deras arbetsuppgifter består av att leka med barnen och ställa i ordning olika aktiviteter, som de också håller i en del av.

– Vi ger ju dem en del uppgifter också, för att de ska känna sig behövda och faktiskt också få sommarjobba, säger Christine Karlsson, arbetsledare.

Vill skapa sommaroas

– De ska få komma ut lite i arbetslivet tidigt, så de förstår hur det funkar sen, säger Daniella Akpinar, arbetsledare.

Med caféet, som sköts av AMA arbetsmarknad, och aktiviteterna som fritidsgårdarna ansvarar för säger man sig vilja skapa en sommaroas att träffas och knyta kontakter på.

Foto: Linnéa Landemalm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.