Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: William Kvist/SVT

Svinpesten tvingar Anitha att avliva sina 39 grisar: ”De är våra arbetskamrater”

Uppdaterad
Publicerad

Fallängetorp är den enda gården i smittozonen i Västmanland som har kommersiell uppfödning av grisar. Nu tvingas Anitha Barrsäter avliva alla sina 39 grisar till följd av den afrikanska svinpesten, däribland en dräktig sugga.

– Det är oerhört tragiskt och jobbigt, men nödvändigt, säger hon.

Efter utbrottet av afrikansk svinpest i Västmanland fattade Jordbruksverket beslut att avliva alla tamgrisar som ligger i den 1 000 kvadratkilometer stora smittozonen.

Anitha Barrsäter och dottern Stina Barrsäter jobbade dag och natt med att biosäkra grisbeståndet, men det räckte inte enligt Jordbruksverket utan nu ska grisarna avlivas.

Afrikanska svinpestutbrottet

Det är en tufft åtgärd eftersom en stor del av gårdens verksamhet bygger på besöksnäringen, och där spelar deras 39 grisar av rasen linderödssvin en stor roll.

– Hit kommer gäster för att ta del av naturen och grisarna har lockat mycket folk. De är våra arbetskamrater, förklarar Anitha Barrsäter.

Strax innanför svinpestzonen

Dessutom är gårdens linderödssvin en stor del av Sveriges genbanksbesättning och därtill en utrotningshotad ras.

700 meter från gården finns inga restriktioner alls, för där slutar smittozonen.

”Vidrigt” – i klippet besöker SVT gården med grisarna i Västerfärnebo utanför Sala.

Lista: Så ska svinpesten stoppas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då blir det inget pang pang” – hör Lars Björk, Jägareförbundet Västmanland, om planen för att stoppa svinpesten i Fagersta. Foto: Hyppenbennings jaktlag och Audrey Erath/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet