Siktet inställt på en bättre spelkultur. Foto: Daniel Brodén

Spelläger för bättre attityd på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Under höstlovet arrangerade Sverok e-sportsläger där man både skulle bli bättre på CS GO och schysstare mot varandra på nätet. Bakom lägret låg ett undersökning om attityder, språkbruk och trygghet när man spelar.

Undersökningen är gjord av Ung Media och Sverok. Ett stort antal spelare, både de som spelar spel där man träffas fysiskt och onlinespel, blev intervjuade om deras nätattityd.

– Bland de som spelar online var det många fler som upplevde språkbruket som negativt, säger Milena Kraft, mångfaldskoordinator på Ung Media.

Vanligt är att man driver och skämtar grovt om personens kön eller sexuella läggning. Och flera deltagare höll med om att tjejer drabbas hårdare i en spelvärld där killar är i majoritet.

– Jag tror att tjejer bli mer drabbade för att killar blir avundsjuka på tjejerna när de är bättre än killarna, säger David, deltagare på lägret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.