Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Språkstödjaren Maya Laurila hjälper sina kollegor med språket på jobbet. Foto: Hanna Eklund/SVT

Språkkrav inom vården slopas i Västmanland – Maya hjälper sina kollegor

Publicerad

De styrande partierna i Region Västmanland gick till val på språktester inom vården. Några sådana blir det inte. I stället ska språkombud utbildas på några vårdavdelningar.

– Det är mest latinska ord inom vården som mina kollegor behöver hjälp med, säger undersköterskan Maya Laurila som är språkombud.

”Vårdpersonal som träffar patienter ska ha klarat språktest i svenska.”

Det var en valfråga i SVT:s valkompass som samtliga styrande partier i Region Västmanland (M, KD och L) skrev på under 2022. Även Sverigedemokraterna, som samarbetar med styret, höll med om påståendet. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna markerade frågan som extra viktig i valkompassen.

Språkombud ska stötta kollegor

Men några språktest för vårdpersonal blir det inte i Region Västmanland. Nu testas istället olika typer av vidareutbildningar. En variant är att vårdpersonal utbildas för att stötta kollegor, så kallade språkombud. Anställda kan också gå kurser i vårdsvenska.

Ett tiotal anställda vidareutbildar sig i nuläget någon av varianterna.

– Regionstyret har lagt ett uppdrag att se över så att våra medarbetare ska behärska svenska för att kunna kommunicera med patienterna. Utifrån detta har ett projekt startas med språkombud för att stärka våra medarbetares språk. Detta kommer utvärderas, säger Stephanie Bruksgård (M), regionråd.

Varför blev det inte språkkrav eller språktester?

– I vår överenskommelse, de styrande partier emellan, har vi enats om att vi behöver hitta en lösning på den kritik som funnits att patienter inte alltid upplever sig förstådda. Utifrån detta la vi ett uppdrag i vår regionplan, vilket blev detta projekt, säger Stephanie Bruksgård.

I klippet följer SVT med undersköterskan Maya Laurila i Fagersta när hon stöttar kollegor med språket.

Det är ett språkombuds uppdrag

Att ha ett särskilt ansvar för frågor om språkutveckling på arbetsplatsen.

Att stötta kollegor i frågor som gäller språkutveckling, till exempel vid dokumentation, telefonsamtal med mera.

Att tillsammans med chefen arbeta för att göra hela arbetsplatsen språkutvecklande.

Att använda olika verktyg för att säkerställa att informationen uppfattas av alla medarbetare.

Idag finns det drygt 3 000 utbildade språkombud i Sverige.

Källa: Vård- och omsorgscollege

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.