Det går att odla hundratals ton mat i städerna. Foto: Kristján Sigurjónsson, SVT

Stadsodling allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

På ett tak i centrala Västerås jobbar Johannes Wätterbäck och Christoffer Hult för fullt med sina plantor. Sveriges största takodling påstår de och berättar stolta att de får över 300 kilo tomater av 36 plantor.

Det är en ganska imponerande syn att se alla dessa plantor på ett vanligt tak i centrala stan. Här finns, bortsett från tomaterna, världens starkaste chili, vattenmeloner, quinoa och många andra spännande grönsaker.

– Vi försöker att odla det som inte går att köpa i affärerna, säger Christoffer Hult och Johannes Wätterbäck fortsätter:

– Det bästa är att man vet vad man får i sig.

Det går att odla hundratals ton mat i städerna

Det finns många platser där det går att odla på i städerna. Det finns inte heller några problem med tillstånd och liknande.

– Vi är inte tillräckligt många som odlar, men det kommer. Det växer lavinartat för varje år.

Johannes Wätterbäck, eller farbror grön som han kallar sig, har slutat på sitt ordinarie arbete och ägnar nu all sin tid åt odlingen. Dessutom skriver han böcker och håller föreläsningar om stadsodling. Så jag frågar naturligtvis efter hans bästa tips.

Humlorna är jättebra arbetskraft vid statsodlingen Foto: Kristján Sigurjónsson

– Våga misslyckas. Det är då du lär dig något. Sedan när du lyckas, ja då är du fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.