Foto: TT

Statsveterinären: Därför ska du inte mata fåglar med bröd

Uppdaterad
Publicerad

Fåglar med missbildade vingar fick Sala kommun att gå ut med en uppmaning till allmänheten – sluta mata fåglarna med bröd. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) bekräftar att stora mängder bröd är bäst att undvika.

Bröd av god hygiensk kvalitet, i begränsad omfattning, behöver inte vara ett problem.

– Men om det handlar om stora mängder, som blir huvuddelen av fåglarnas föda, och om det dessutom finns tillgång till bättre sammansatt foder är det naturligtvis bättre att välja bort brödet. Bröd är också ofta svårt att hålla hygienskt om det inte äts med en gång, skriver biträdande statsveterinär Henrik Uhlhorn vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Missbildade vingar

I Sala har man upptäckt fler och fler fåglar med missbildade vingar, något som kopplas samman med att de har ätit sig mätta på bröd istället för att äta mer näringsriktig föda.

Det sambandet kan finnas, enligt Henrik Uhlhorn.

– När det gäller missbildade vingar hos vattenfåglar anses förekomsten öka vid överutfodring och också vid för höga proteingivor och mineralbrist samt D-vitaminbrist och också vid för lite fysisk aktivitet.

Ökar risken för fågelinfluensa

Utöver att fåglarna riskerar att drabbas av missbildade vingar finns en annan risk med att mata dem med bröd, nämligen smittspridning.

– Så här i tider med spridning av mycket smittsam fågelinfluensa bör man också tänka på att storskalig utfodring av vattenfåglar bidrar till att skapa miljöer där smittan kan spridas mellan fåglar, skriver Henrik Uhlhorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.